Περιγραφή Υφασμάτων

Περιγραφή Υφασμάτων

Μετάξι (silk) : Ένα λεπτό ύφασμα με ιδιαίτερη λάμψη που χρησιμοποιείτε στην ενδυματολογία. Πρόκειται για το ποιοτικότερο και ακριβότερο ύφασμα. Προέρχεται από τον μεταξοσκώληκα και οι ίνες του παράγονται από τις εκκρίσεις του κουκουλιού. Πιο συγκεκριμένα οι λεπτές ίνες παράγονται από τους αδένες του μεταξοσκώληκα και με την κατάλληλη επεξεργασία δημιουργείται το μετάξι . Ωστόσο  υπάρχουν και άλλοι τύποι μεταξιού. Το φυτικό μετάξι από ίνες συγκεκριμένων φυτών και το τεχνητό μετάξι που παράγεται πιο εύκολα και συνεπώς είναι πιο οικονομικό.

Ραιγιόν (Rayon): Ύφασμα συγγενικό με την viscose  και ιδανικό για την κατασκευή ρούχων.  Είναι ένα ημι-συνθετικό ύφασμα, που αποτελείται από φυσικά πολυμερή. Μοιάζει αρκετά με τεχνητό μετάξι και αποτελείται από ανακατασκευασμένες ίνες κυτταρίνης (cellulose). Πιο συγκεκριμένα προέρχεται συνήθως από χημική επεξεργασία  ξύλινου πολτού, δημιουργώντας την καθαρισμένη κυτταρίνη.

Βισκόζη (Viscose): Ύφασμα κατάλληλο για την δημιουργία ενδυμάτων. Ένα υλικό που παράγεται από την κατεργασία της κυτταρίνης, του δομικού πολυσακχαρίτη των φυτών. Πιο αναλυτικά, είναι μια φυτική πρώτη ύλη που μοιάζει με το μετάξι. Ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο ύφασμα, που απαιτεί φροντίδα και προσοχή κατά το πλύσιμο και το σιδέρωμα.  

Microfiber: Από τα καλύτερα συνθετικά υφάσματα. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για μίανέα πολύ καλύτερη πολυεστερική ίνα, ελαφριά και μαλακή, που δημιουργεί ύφασμα με απαλό φινίρισμα όμοιο με το μετάξι ή το σουέτ αφήνοντας έτσι το δέρμα να αναπνεύσει. Είναι εύκολο στη φροντίδα με αντοχή στη φθορά, στο νερό και στο τέντωμα.

Πολυεστέρας (polyester): Ένα από τα πιο διάσημα συνθετικά υφάσματα, κατάλληλο για την κατασκευή ρούχων και όχι μόνο. Ιδανικό ύφασμα για χειμώνα και καλοκαίρι, διότι μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί είτε να συγκρατεί είτε να απωθεί την θερμότητα. Υλικό που αποτελείται από μόρια πολυαιθυλενικού άλατος τερεφθαλικού οξέος (PET). Οι συνθετικές ίνες του πολυεστέρα σε αντίθεση με τις φυσικές είναι ομοιόμορφες, ανθεκτικές  και ελαστικές με αποτέλεσμα το ρούχο να μην τσαλακώνεται και να επαναφέρεται εύκολα.

Νάιλον (nylon-polyamide): Συνθετική ίνα παράγωγη του πετρελαίου. Τα πλεονεκτήματα αυτής της ίνας είναι η ανθεκτικότητα, η κατάργηση του σιδερώματος, το γρήγορο στέγνωμα και το γεγονός ότι δεν τρώγεται από σκόρο. Στα μειονεκτήματα ανήκουν το γυαλιστερό της φινίρισμα και η παραγωγή στατικού ηλεκτρισμού.

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *